Star Wars - Dawn of the Jedi 2
2015. május 21. írta: Squall_

Star Wars - Dawn of the Jedi 2

Prisoner of Bogan

pob_tpb.jpg


Dawn of the Jedi

Prisoner of Bogan

Magyar cím: A Jedi hajnala - Bogan foglya
Írta: John Ostrander
Rajzolta: Jan Duursema
Megjelenés: 2012
Terjedelem: 128 oldal (5 kötet)
Ország: USA
Kiadó: Dark horse

 


 

Az előző részben megismertük a Je'daii rendet, amit a Tython bolygón összegyűlt erő érzékeny lények hoztak létre. Több ezer évig csak az erő megismerésének szentelték életüket és békében éltek, amíg a rakaták által vezetett Végtelen birodalom rájuk nem küldi egyik erő-kopójukat, Xesht. Három fiatal Je'daii - Shae Koda, Tasha Ryo és Sek'nos Rath megérzik a jövevény érkezését és elébe mennek. A felek között nagy küzdelem alakul ki, ami kibillenti az erőt az egyensúlyából és hatalmas erő vihar tör ki. A fiatalok végül mestereik segítségével legyőzik a magában is kételkedő Xesht, majd kérlelésük ellenére a Bogan nevű holdra száműzik. A holdon egy korábban kitaszított Je'daii, Daegen Lok már nagyon várja érkezését.


1. rész

pob_01.jpg

A Byss bolygón Skal'nas, a Végtelen birodalom vezére őrjöng, amiért elvesztette a kapcsolatot alattvalója, Tul'kar hajójával. Azt hiszi, hogy Tul'kar elárulta és csak magának akarja megszerezni az erő érzékenyek bolygóját. Utánuk küldi saját kopóját, Trillt, akinek mentális kapcsolata van Xesh-sel.dotj2_1_1.jpgA száműzött Xesh már két hónapja van a Boganon és épp a múltján elmélkedik. Visszaemlékszik, ahogy kiskorában a rakaták fogságába került és volt egy lány, aki védelmezte őt. A rakaták a haragjukat és félelmüket felhasználva, az erejük kiszipolyozásával nyertek energiát a hajóik működtetéséhez. dotj2_1_5.jpgMiután Tul'kar felfedezte hatalmas erejét maga mellé vette erő kopónak, így jutott el Xesh végül a Tythonra, ahol megölte mesterét és találkozott a Je'daii-okkal. Minden megváltozott, amikor megismerte Shae Koda-t, akiből csak úgy áradt a világosság, ezért is segített neki a szörnyeteg elleni küzdelemben. De végül száműzték, hogy meditáljon az erő egyensúlyáról. Ekkor Daegen Lok hátulról megtámadja és küzdelem veszi kezdetét. dotj2_1_2.jpgAz öreg kíváncsi a fiú erejére és amikor az felülkerekedik rajta elmondja, hogy látomása volt róla. Xesh elengedi, Lok pedig megszabadítja bilincseitől és elhívja, hogy mutasson neki valamit.
A Tythonon a három fiatal edzés közben érdeklődik mesterüktől, hogy miért kellett Xesht száműzni, amikor tanulhatott volna velük. Ugyanebből az okból látogatja meg Ketu mester a rég visszavonult Je'daii tábornokot, Rajivarit. A tábornok szerint figyelni kell az erőtől érkező jelekre és nem kellett  volna száműzniük Xesht. A Boganon Daegen Lok megmutatja Xeshnek a titkos barlangját, ahol egy teljesen ép űrhajót őriz, ami még a háborúban zuhant le. Energia hiányában azonban használhatatlan.dotj2_1_3.jpg Elmeséli a fiúnak a történetét, amikor legjobb barátjával Hawk Ryoval leereszkedtek a feneketlen szakadékba. Látomása volt egy árnyékseregről, lángoló karddal, akik pusztítást és halált hoznak. A tanács azt hitte megőrült és száműzték a Boganra. Xesh felismeri a falon a rajzot, ami az ő energiaszablyáját ábrázolja.dotj2_1_4.jpg Lok készíttetni akar vele egyet, de a holdon nincs megfelelő felszerelés hozzá. Xesh az erő segítségével feltölti a hajót energiával, majd elindulnak a Krev Coeur bolygóra a megfelelő kristályokért.


2. rész

dotj2_2_cover.jpg

A Je'daii-ok Xesh energiaszablyáját vizsgálják, de nem jönnek rá, hogyan működik. Egyedül Shae Koda kezében kapcsolt be, de ő azt mondja, akkor dühös volt. Hawk Ryo is megpróbálja és neki egyből sikerül működésre bírnia. dotj2_2_1.jpgElmondja, hogy közben a sötét oldalra koncentrált. Rori Fenn aggódni kezd miatta, de Ryo megnyugtatja, hogy tudja tartani az egyensúlyt.
Eközben Trill Xesh nyomát követve megérkezik a Tythonra. Visszaemlékszik, hogy lettek barátok Xesh-sel, amikor gyerekként a rakaták rabjai voltak. dotj2_2_2.jpgViszont Xesh elárulta őt, amikor az egyik Tul'kar által rendezett viadalon legyőzte őt. Xesh viszont nem végezte ki, hanem javasolta mesterének, hogy adja őt oda Skal'nas-nak ajándékba. Trill már csak a bosszúra tud gondolni, amiért barátja elárulta és megalázta. És a bosszú már közel van.

A Boganon a felügyelő Droid három nap után veszi észre, hogy Xesh eltűnt és riadóztatja a Je'daii-okat. Hawk Ryo öt másik felderítővel együtt a holdra utazik, hogy utána járjanak. dotj2_2_3.jpgXesh az utazás alatt arról álmodik, amikor Tul'kar hajója lángokban állt és zuhant a Tythonra. Felriad és meglepődve veszi észre, hogy Daegan hajója is lángokban áll és zuhannak. Az utolsó pillanatban sikerül katapultálniuk.dotj2_2_4.jpgA felderítők megérkeznek a Boganra és megtalálják Lok barlangját és a falfestményeit. Hawk Ryo bevallja, hogy ő is látta Lok-kal együtt a látomást, csak ő elfojtotta magában. Most rájött, hogy a látomás valóban igaz lehet és engedték kicsúszni Xesht a kezük közül, aki ismeri a lángoló kard titkát.dotj2_2_5.jpgÚtnak indulnak két csapatban - hárman a Nox bolygóra, ahol a fegyverkészítő kohó található, a többiek pedig a Krev Coeur-ra, ahol a kristálybánya van, remélve, hogy Lok-ék is ide tartanak.


3. rész

dotj_8final.jpg

A Tythonon Tasha Ryo egy régi holokron segítségével próbálja kideríteni, kik zuhantak a bolygóra. Amikor megmutatja a hajóroncsban talált koponyát, A'nang mester ijedten felkiált, hogy rakata és a holokron kikapcsol.0301.jpgEközben a Je'daii felderítők megérkeznek a Krev Coeur-ra és egyikük, Bel Zana rá is talál Xeshékre, amint épp egy bányásztól próbálnak kristályokat szerezni. Rájuk támad, de Lok egy elmetrükköt vet be ellene, amitől Zana azt képzeli, hogy lángok marják a testét.0302.jpg Ekkor érkezik meg a felmentő sereg - Jake Fenn és Sek'nos is bekapcsolódik a csatába. A küzdelem elég kiegyenlített, így Lok  letaszítja a félig eszméletlen Zanát a szakadékba. Sek'nos utánaveti magát és megmenti a lányt, de ő már nem ilyen szerencsés, lezuhan a mélybe.0303.jpg Lokék kihasználják az alkalmat és lelépnek.
Sek'nosnak mégis szerencséje volt, mert Trill is ekkor ért oda és megmentette őt a haláltól. Rájön, hogy fel tudná használni a fiút, hogy a Je'daii-ok bizalmába férkőzzön. 0304.jpgLokék megérkeznek a Noxra és Xesh készít is két energiaszablyát. A számkivetett férfi megfogadja, hogy sereget fog gyűjteni és megmutatja a Je'daii-nak, hogy a látomása valós volt.0305.jpg


4. rész

04c.jpg

Lokék a Noxon megkörnyékezik Hadiya volt tábornokait, hogy segítsenek sereget gyűjteni. Mivel ő ölte meg a királynőt, ezért egyből rá támadnak, de Lok könnyedén lefegyverzi őket és elmondja, hogy az ő vezetésével visszaszerezhetik a Tythont a Je'daii-októl. 0401.jpgEkkor talál rájuk Hawk Ryo és Shae Koda és üldözőbe veszik őket. Shae Xesh-sel harcol és nyerésre áll, amikor egy csáp lerántja őt a mélybe. Xesh nem érti miért, de úgy érzi, hogy utána kell ugrania. A vízben megöli a szörnyeteget és újraéleszti a lányt.0402.jpg Közben Lok elmenekül Ryo elől, de a férfi rájön, hogy a szülőbolygójára a Shikaakwara ment, mivel ott még nagyon sokan szimpatizálnak Hadiyával.

A Tythonon egy idős mestert, Rajivarit kérik meg, hogy próbálja meg kideríteni a holokronból, hogy kik is azok a rakaták. A'nang mester végül elmeséli, hogy a Kwa faj réges régen a bolygókat járva segítette elő a civilizáció fejlődését a különböző értelmes lényeknél azáltal, hogy tudást és technikát nyújtottak nekik. A rakata erő-érzékeny faj volt, így a Kwa-k megmutatták nekik, hogyan kell használni, de későn jöttek rá, hogy a természetüket nem tudják megváltoztatni. A rakaták velejükig gonoszak voltak és csak és kizárólag az erő sötét oldalát használták. A kapott technika segítségével más bolygókat igáztak le, az erő-érzékeny fajokat pedig felhasználták a hajtóművek működtetéséhez. Hamarosan a jótevőik ellen fordultak és majdnem teljesen kiirtották a Kwa-kat is.0403.jpg A mester végül elmondja, hogy ha a rakaták a Tython felé közelednek, akkor elérkezett a vég.


5. rész

5c.jpg

Lokék megérkeznek a Shikaakwa bolygóra, túszként magukkal viszik Shae Kodat, akit holdkóros állapotban tartanak. Felkeresik Ox Ryot, hogy segítséget kérjenek tőle a sereg felállításához. Ox a háborúban Hadiya mellett állt, de a háta mögött mégis ellene szervezkedett, amiért az apját és bátyját megölte. Felbérelte Lokot, hogy férkőzzön a királynő közelébe. Ez olyan jól sikerült, hogy Lok hamarosan Hadiya egyik tábornoka lett és még egymásba is szerettek. 0501.jpgPersze Lok csak arra várt, hogy megölhesse a királynőt és véget vessen a háborúnak. Ezek után hősként tisztelték a Tythonon. Ox fél, hogy Lok megzsarolja, ezért megpróbálja megölni őket, de ekkor megérkezik Hawk a társaival és ismét üldözőbe veszik a számkivetettet. Xesh elintézi Sek'nost, majd meglátja Trillt, de nem ismeri fel. 0502.jpgEközben Hawk és Lok párbajt vívnak. Lok rájön, hogy egykori barátja is látta a látomást és szembesíti vele. Rá akarja venni, hogy álljanak mögé és készüljenek fel a harcra. Hawk hallani se akar erről, amikor megérkezik Xesh és rátámad. Lok, kihasználva Hawk figyelmetlenségét, levágja annak lábát. 0503.jpgErre Shae is magához tér és rájuk támad. Lok megparancsolja Xeshnek, hogy ölje meg, de a lány rábeszéli, hogy döntsön a saját sorsa felől, így a fiú Lokra támad. Amikor a férfi bele akar nézni Xesh elméjébe, akkor olyan dolgokat lát, amit nem bír elviselni, így sikerül lefegyverezni. 0504.jpgLokot végül visszaviszik a Boganra, Xesh elkezdi Je'daii tanulmányait, a fegyverkészítők pedig nekifognak az energiaszablya gyártásának.
Az utolsó jelenetben Trill üzenetet küld a rakatáknak, hogy rátalált a bolygóra, amit annyira kerestek. A rakaták teljes hadierejükkel útnak indulnak a Tythonra.0505.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://comixcorner.blog.hu/api/trackback/id/tr337257175

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása